Obesitas, vetzucht, zwaarlijvigheid.
Allemaal benamingen voor overgewicht.

Overgewicht bij dieren is tegenwoordig een veelvoorkomend probleem.

Naar schatting is op dit moment maar liefst 35% van alle huisdieren in Nederland te dik.

 
 

 

Wat zijn de risico’s van overgewicht bij mijn huisdier?              

We spreken van overgewicht als het ideale gewicht van uw huisdier met 15% tot 20% wordt overschreden. Een dier wordt, net zoals de mens, te zwaar wanneer hij meer energie binnenkrijgt dan hij verbruikt. In andere woorden, als hij meer eet dan hij beweegt zal hij zwaarder worden.

Daarnaast zijn er ook andere  factoren die overgewicht kunnen veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: ouder worden, een traag werkende schildklier, ziekte van Cushing en bepaalde medicatie.  Ook na een castratie/sterilisatie kunnen dieren zwaarder worden, doordat na operatie de energieverbranding verandert. Daarom is het erg belangrijk om dieren die zijn gecastreerd een speciale voeding te geven,  om te voorkomen dat het dier te dik wordt.

 

Dieren met overgewicht bewegen minder, slapen meer en zijn eerder moe bij inspanning. Dit zijn bekende symptomen van overgewicht, maar wat veel mensen niet weten is dat dieren die lijden aan obesitas een verhoogd risico hebben op aandoeningen zoals: Diabetes Mellitus (suikerziekte), ademhalings-, bewegingsproblemen (artrose), urineweg- en hartproblemen. Bovendien is de levensverwachting van een hond of kat die te zwaar is gemiddeld twee jaar korter.

 

Hoe weet ik wanneer mijn huisdier te zwaar is?

U kunt dit heel makkelijk meten door naar uw huisdier te kijken en  de ribben na te voelen. Als u met uw handen over de borstkas van uw huisdier  voelt, dan moeten de ribben goed voelbaar zijn zonder dat u druk hoeft uit te oefenen. Als u twijfelt aan het gewicht bent u altijd welkom om uw dier gratis te komen wegen. Onze assistentes helpen u graag bij het bepalen van het juiste streefgewicht voor uw huisdier.

 

Hoe kan ik mijn huisdier laten afvallen?

Dieren met overgewicht hebben een speciale dieetvoeding nodig die hen helpt met afvallen zonder dat ze een tekort aan belangrijke voedingsstoffen krijgen. Daarnaast is het natuurlijk prettig dat uw dier geen hongergevoel krijgt en gaat ‘bedelen’ om eten. Het voordeel van een vermageringsdieet is, dat dit door een relatief grotere hoeveelheid voedingsvezels wel een goede maagvulling (en hierdoor minder schooigedrag) oplevert, maar per hap veel minder energie bevat dan het voorheen gevoerde dieet. Hiernaast is het ook noodzakelijk dat uw huisdier meer verantwoorde beweging krijgt.

 

Gewichtsbegeleiding programma

Omdat het aanpakken van een gewichtsprobleem bij uw dier vaak lastig is, zijn wij er om u hierbij te helpen. Onze gewichtsconsulentes bespreken samen met u de mogelijkheden voor de voeding, het bewegen en de controlemomenten. En niet onbelangrijk, zij zullen proberen u te blijven motiveren door te zetten, want ook wij weten dat afvallen gemakkelijker gezegd is dan gedaan. Deelname aan dit programma is geheel gratis.

 

Geïnteresseerd: informeer naar onze gewichtsbegeleiding programma’s !

 

Wilt u meer informatie over overgewicht bij dieren, kijk dan ook eens op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG).