De snavel

Een snavel is geen dood stukje hoorn maar juist een en al leven. Een snavel groeit constant  door, iets waar wij dankbaar gebruik van kunnen maken  bij de reparatie. Naast hoorn en botten bevat de snavel ook bloedvaten en vele zenuwuiteinden, waardoor het niet alleen een zeer sterk maar ook  een zeer gevoelig orgaan is geworden. We zouden de gevoeligheid kunnen vergelijken met de gevoeligheid van onze lippen of vingertoppen.

Het hoorn van de snavel is via een beenvlies verbonden met de eronder gelegen benige structuren (bot) van wat wij bij ons de onder en bovenkaak zouden noemen.

Ook dit bot is uiteraard levend en kan altijd weer aan elkaar groeien na een breuk, ook het hoorn groeit door en kan herstellen na een wond of beschadiging.

 

WONDEN en BESCHADIGINGEN


Bijtwonden

We zien verschillende soorten wonden ter hoogte van de snavel. Op de eerste plaats zien we nogal eens wonden door bijten van een soort genoot. Kaketoe’s die bij elkaar de snavel beschadigen tijdens een gevecht komt regelmatig voor, maar ook andere soorten doen dit.

Bijtwonden door een ander huisdier zijn ook niet vreemd.  Men moet altijd voorzichtig zijn niet alleen met pups maar ook volwassen honden of katten pakken of bijten nog regelmatig vogels

Ook gebeuren er ongelukken zoals het klem of ergens tussen komen te zitten met de snavel of  met de pootjes. Het tegen een raam aanvliegen is ook een regelmatige oorzaak van het afbreken of scheuren  van de  punt van de snavel, vaak breekt er dan een puntje af of er ontstaan haarscheurtjes en kan het heftig gaan bloeden, ook kan een snavel hierbij ontwricht raken

Bijtwonden worden altijd  eerst opgefrist en gedesinfecteerd. Vervolgens wordt er gekeken of we de wond open laten of  met een speciale hars dicht gaan maken. We kunnen in deze hars zelfs de kleur van de snavel  verwerken zodat er bijna geen verschil te zien is.

Snavelpunt

Is er een stukje van de boven snavel gebroken dan kunnen we dit of vastzetten  of soms ook verwijder je het afgebroken stukje en brand je een eventuele bloeding dicht.