Het is bij de klinieken van Vets & Pets mogelijk om uw teef te laten steriliseren d.m.v. een kijkoperatie ook wel laparoscopie genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

Wat is laparoscopie?

Het woord laparoscopie bestaat uit 2 delen: “scopie” betekent kijken en “laparo” betekent de buikholte. Dus letterlijk is het “kijken in de buikholte”. Deze techniek wordt steeds meer toegepast bij de mens voor allerlei behandelingen, omdat de operatiewonden veel kleiner (en dus minder pijnlijk) zijn en omdat er nauwelijks littekens zullen vormen.

 

Wat betekent een laparoscopische sterilisatie bij de hond?
Een laparoscopische sterilisatie betekent dat we de eierstokken verwijderen (ovariectomie), door middel van een laparoscopie. Hierbij wordt er door een kleine huidsnede een scoop (kijkbuis) met camera in de buikholte gebracht. Tevens worden er nog twee kleine huidsneden gemaakt waarlangs de instrumenten worden ingebracht om de eierstokken vast te pakken en de bloedvaten dicht te branden. Mocht de baarmoeder, tijdens het bekijken van de buikorganen, afwijkingen vertonen, dan kan er besloten worden deze ook te verwijderen samen met eierstokken. In dat geval wordt de operatie voortgezet als een traditionele operatie.

 

Wat is het grote voordeel van een laparoscopische sterilisatie voor uw hond?

Deze manier van steriliseren heeft voor het welzijn van uw hond veel voordelen. Uw hond zal veel minder pijn ervaren, omdat we niet aan de eierstokken hoeven trekken en omdat de huidsneden kleiner zijn. Hierdoor zal ook het herstel na de operatie sneller optreden. Bovendien wordt er geen vreemd materiaal (hechtmateriaal) in de buik ingebracht en is er minder risico op infectie en verklevingen in de buik. Ook kan er met zo’n scopie een volledige inspectie van de buikholte uitgevoerd worden. Dit betekent dat we alle organen goed kunnen bekijken en er kan worden gecontroleerd of er geen nabloedingen zijn nadat de eierstokken verwijderd zijn. Samengevat is een laparoscopische sterilisatie veiliger en minder pijnlijk voor uw hond in vergelijking met de traditionele operatie. Aan de andere kant is er meer apparatuur en specialistische kennis nodig, waardoor er voor deze ingreep wel meer kosten in rekening worden gebracht dan voor de traditionele ingreep.

 

Informatie aanvraag?

Als dierenklinieken binnen Vets & Pets willen we graag het allerbeste voor uw huisdier. Daarom adviseren wij de sterilisatie op deze manier, door middel van laparoscopie, uit te laten voeren. Indien u interesse heeft om uw hond op deze manier te laten steriliseren, geven we u graag nadere informatie. U kunt zich hiervoor richten tot de balie of telefonisch informatie vragen.