Rabiës of hondsdolheid is een zeer ernstige aandoening met een bijna altijd dodelijke afloop voor het besmette dier. Bovendien is het een ziekte die door dieren overgebracht kan worden op de mens met ernstige gevolgen.

Rabiës in Nederland
Tot voor kort kwam rabiës in Nederland al jaren niet meer voor. Met de toename van invoer van honden en katten uit het buitenland neemt het risico op ziekte insleep echter toe. Dit heeft als gevolg dat rabiës in Nederland geconstateerd is in 2012 en 2013 bij pups afkomstig uit Marokko en Bulgarije.

Oorzaak
Rabiës wordt veroorzaakt door een virus welke via speeksel wordt overgedragen. Dit betekent dat door bijten maar ook door likken het virus verspreid kan worden.  Het virus is al overdraagbaar voordat de hond of kat ziekteverschijnselen gaat vertonen. Daarom is het ook voor mensen belangrijk dat tijdens vakantie het contact met dieren wordt vermeden.

Verschijnselen
Na besmetting kan het 4 dagen tot enkele weken duren voordat er ziekteverschijnselen optreden. Er zijn twee vormen van de ziekte bekend: Rabiës Furiosa en Rabiës Paralytica. Bij Furiosa zien we rusteloosheid, agressief gedrag, verhoogde speekselproductie en veel gebrul en gehuil. Bij Rabiës Paralytica zien we dat het dier juist verzwakt raakt, schuw wordt, kwijlt, niet wil eten en verlamd raakt. Uiteindelijk is er voor beide vormen geen genezing mogelijk en zal het dier sterven.

Behandeling
Er bestaat helaas geen behandeling tegen rabiës als uw hond of kat besmet raakt. Het dier zal ingeslapen moeten worden. Er is geen test beschikbaar die bij het levende dier rabiës kan vaststellen. Na euthanasie zal het RIVM onderzoek uitvoeren of de hond of kat met rabiës besmet is geraakt. Verder is het een aangifte- en bestrijdingsplichtige ziekte. Dit betekent dat er altijd een melding gedaan moet worden bij verdenking op rabiës bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Omdat het zo’n gevaarlijke ziekte is zullen alle mensen die in contact zijn geweest met een dier met rabiës behandeld moeten worden.

Preventie
De enige manier om de ziekte te voorkomen is door uw huisdier te vaccineren. De rabiës vaccins die we bij de Vets&Pets klinieken gebruiken geven een bescherming van 3 jaar. Als uw huisdier mee op vakantie gaat kunt u het beste de site van het LICG raadplegen (www.licg.nl), hier kunt u per land de invoereisen terugvinden. Voor de meeste Europese landen geldt dat er minimaal 21 dagen voor invoer van uw huisdier een rabiës enting gegeven moet zijn. De vaccinatie moet genoteerd worden in een Europees dierenpaspoort en uw huisdier dient hiervoor gechipt te zijn. Daarnaast is het natuurlijk het beste om contact met mogelijk besmette dieren op elke mogelijke manier te voorkomen. Neem geen dieren mee uit het buitenland terug naar Nederland waarvan de oorsprong onbekend is en waar geen gezondheidscertificaat bij zit en of geen rabiësvaccinatie is gegeven.

Download hier de brochure van het LICG over Rabies.