De meeste gebitsproblemen bij hond en kat komen voort uit de ontwikkeling van tandplaque. Dit plaque gaat leiden tot ontsteking van het tandvlees, een vieze geur uit de bek, pijn aan tanden en kiezen, aantasting van de wortels en het kaakbot met uiteindelijk het verlies van gebitselementen.

 


Wat is tandsteen
Honden en katten krijgen plaque op hun tanden en kiezen net zoals wij! Tandplaque is eigenlijk een mengsel van  eiwitten (uit het speeksel),voedselresten, ontstekingscellen en bacteriën. Als de plaque niet dagelijks wordt verwijderd (door dagelijks te poetsen), zullen de bacteriën zich snel kunnen vermenigvuldigen en het tandvlees rond de tanden binnendringen. Bovendien zal zich tandsteen vormen als mineralen uit het speeksel en in de plaque neerslaan. Dit tandsteen vormt een prima houvast voor bacteriën, waardoor de ontsteking van het tandvlees zal verergeren. Gingivitis (=ontsteking van het tandvlees) zal het gevolg zijn. Als de plaque dan nog steeds niet wordt verwijderd, zal de infectie van het tandvlees zich uitbreiden tot het bot van de kaken en leiden tot botoplossing of parodontitis (=ontsteking van de structuren rond een tand of kies). Uiteindelijk zullen de tanden of kiezen zoveel botverankering verliezen dat ze los gaan zitten of zelfs uitvallen.
Een vervelende complicatie van een infectie van het tandvlees kan, zeker bij minder gezonde patiënten, zijn dat de bacteriën  zich via het bloed gaan verspreiden naar organen in het lichaam en mogelijk elders problemen gaan veroorzaken.
Gelukkig is gingivitis een omkeerbaar proces en is parodontitis te voorkomen! Als de plaque op tijd verwijderd wordt door dagelijks tandenpoetsen zal het tandvlees en het bot rond de tanden en kiezen gezond blijven. Als er eenmaal tandsteen gevormd is, is er veelal een professionele gebitsreiniging onder narcose nodig om al het tandsteen te verwijderen.

 


Tandsteen verwijderen
Wat gebeurt er nu eigenlijk als u uw huisdier brengt voor het verwijderen van tandsteen?
Allereerst wordt de patiënt onder narcose gebracht; het is onmogelijk om een grondige gebitsreiniging uit te voeren bij een wakker dier. De mondholte wordt eerst ontsmet met Chlorhexidine, met name om de hoeveelheid bacterieën die bij de reiniging vrijkomt sterk te verminderen. Daarna worden de grootste tandsteenbrokken met een speciale tang en een ‘scaler’ verwijderd. Vervolgens wordt met een ultrasoon apparaat het tandsteen van de tand “los getrild”, en tenslotte wordt met een soort “krabber” het laatste tandsteen verwijderd, dat zich eventueel onder het oppervlak in een zgn. “pocket” rond de tand bevindt. Dit is een secuur werkje dat vaak door de uitgebreidheid van het probleem een flinke klus vormt. Daarna wordt het oppervlak van de gebitselementen met een apparaat gepolijst. Hierdoor wordt het oppervlak zo glad dat aanhechten van tandplaque bemoeilijkt wordt.

 


Tandsteen voorkómen
Tandsteenvorming kan voorkomen worden door dagelijks verwijderen van plaque door tandenpoetsen. Het poetsen van tanden heeft echter alleen een goed resultaat als het tandsteen is verwijderd.
Regelmatige controle van het gebit van uw hond is aan te raden.

 


Tandenpoetsen
(zie ook de uitgebreide instructie voor de hond en voor de kat)
Tandenpoetsen moet u geleidelijk invoeren. Maak de mond van uw hond niet met geweld open. Begin door met uw vinger onder de wang langs kiezen en tandvlees te gaan bij een gesloten bek.(Pas op dat u niet met uw vingers tussen de kiezen komt!). Doe dit dagelijks gedurende een week en prijs uw hond tijdens en na de behandeling, of geef uw hond zijn/haar favoriete speeltje als u klaar bent. Als uw hond hieraan gewend is, kunt u met een hondentandenborstel(met zachte borstelharen) en hondentandpasta beginnen. Uw eigen tandpasta bevat schuimmiddelen die de maag van uw hond kunnen irriteren. Uw hond spoelt immers de bek niet, maar slikt de tandpasta in. Fluorhoudende tandpasta is om dezelfde reden af te raden. Daarom verkopen wij voor honden speciale tandpasta met kipsmaak. De pasta moet tussen de borstelharen worden geduwd, zodat uw hond de pasta niet van de borstel af kan likken. Begin met het borstelen van slechts enkele kiezen. Breid dit aantal na enkele dagen langzaam uit en poets de voortanden pas als het met de kiezen lukt. Dit gebied is voor veel honden erg gevoelig. Sommige honden laten het poetsen van de voortanden nooit toe… Houd de borstel onder een hoek van 45 graden zodat u de overgang van tand en tandvlees goed poetst. Het is alleen nodig de buitenzijde van tanden en kiezen te poetsen, zeker in het begin. Probeer indien mogelijk een circulaire borstelbeweging te maken.


Regelmaat
Tandenpoetsen moet iedere dag op hetzelfde moment gebeuren om zodoende een vast onderdeel van de dagelijkse routine voor uw hond te worden. Geef uw hond na het poetsen een beloning zoals het favoriete speeltje, een wandeling of prijs uw hond uitbundig. De meeste honden zullen dit dagelijkse ritueel uiteindelijk zelfs gaan waarderen als extra aandacht van hun baasje.

 

Kauwactiviteit
Honden met een actief kauwgedrag hebben duidelijk minder last van tandsteenvorming. Kauwspeeltjes zoals Veggie-dent en die van Kong zijn daarom aan te raden. Harde plastic botten of gesteriliseerde “echte” botten zijn te hard en kunnen tand- of kiesfracturen veroorzaken. Vers bot met evt. wat vlees en kraakbeen eraan zijn goed, maar moeten na enkele uren worden weggenomen omdat het bot erg hard kan worden na indrogen.

 

Voeding
Koekjes en andere versnaperingen worden veelal te vlug doorgeslikt om enige invloed te hebben op de tandsteenvorming. Wel voegen ze een significante hoeveelheid calorieën toe aan het dagelijkse dieet.
Speciale dieetvoeders zoals Dental Care van Royal Canin en Hill’s T/D dieet helpen dankzij het formaat, de structuur en de samenstelling van de brokken echter wel de tandsteenvorming tegen te houden. Aangezien ze een volledig voer vormen, kunt u volledig op deze brokken overschakelen. Bij honden die op een speciaal dieet staan kunnen ze als versnapering worden gegeven.