TTA oftewel Tuberositas Tibia Advancement
: een nieuwe methode voor de behandeling van voorste kruisbandletsels!

Sinds kort behandelen wij (gedeeltelijk) gescheurde voorste kruisbanden bij de hond volgens een relatief nieuwe methode ontwikkeld aan de Universiteit van Zürich (Zwitserland): de Tuberositas Tibia Advancement. Hierbij wordt door het naar voren plaatsen van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen de krachtenverhouding in de knie zodanig gewijzigd dat er én direkt een goede stabiliteit ontstaat én er geen overbelasting meer op de voorste kruisband aanwezig is.

Er zijn vele methodieken om instabiliteit in de knie voortkomend uit voorste kruisband letsels te behandelen. De meest gebruikte methode bestaat uit het vervangen van de kruisband door kunstbanden of door lichaamseigen peesmateriaal, welke meestal buiten het kniegewricht om worden aangebracht. Deze operatietechnieken voeren wij ook al sinds jaren uit.

Voordelen van de TTA-techniek ten opzichte van de andere technieken zijn:
dat de hond het been weer snel kan gebruiken en daardoor weinig bespiering verliest. Minder arthrosevorming door snel opheffen van de instabiliteit.

Voor de TTA-techniek zijn een titanium plaatje en kooi nodig en is heel wat expertise vereist. Het duurt ongeveer 6 weken voordat de gemaakte zaagsnede weer is dichtgegroeid en er zal op dat moment ook een röntgencontrole moeten plaatsvinden.

Zoals de revalidatie na elke chirurgie van een gescheurde voorste kruisband is strikte lijnrust dan ook noodzakelijk na deze ingreep.

Deze ingreep wordt verricht bij Dierenkliniek Tussen Mark en Amer in Made