Bij een hond of kat met een onduidelijk ziektebeeld wordt nog wel eens gedacht dat de patiënt vergiftigd zou kunnen zijn. Meestal wordt in zo’n geval uiteindelijk een andere diagnose gesteld, maar vergiftigingen bij huisdieren komen natuurlijk wel voorVaak gaat het om een ongeluk, waarbij een dier onbedoeld iets opeet of over zich heen heeft gekregenIn deze informatiebrief geven we advies voor een aantal vormen van vergiftiging. 

 

Steken van insecten  
Steken van insecten zoals wespen zien we vooral in de zomerperiode. Vaak betreft het een jonge hond die plotseling piepend uit de tuin komt rennen. Wat u zelf kunt doen is de angel verwijderen als u deze kunt vinden. Honden worden het meest gestoken rondom en in de bek of in de (voor)potenAls er een wond zichtbaar is kunt u deze ontsmetten en zwelling kunt u tegengaan met een coldpack of ijsblokjes in een handdoek. Neem contact op met de dierenarts als het dier overgevoelig reageert met een sterke zwelling van de kop, tong of ledematen en/of slap of misselijk wordt.  

Giftige stoffen op de huid of vacht  
Wanneer een dier een giftige stof op het lichaam krijgt, kan hij of zij het via de huid of door oplikken binnen krijgenOok komt het voor dat een kat (per ongeluk) onjuist wordt behandeld met een vlooienpipet voor honden. Het is in zo’n geval belangrijk om de stof zo snel mogelijk van de vacht te verwijderen. Hiervoor kunt u uw huisdier wassen met een milde shampoo en veel waterNeem contact met ons op als het wassen niet goed lukt of als uw dier ziekteverschijnselen vertoont. 

Stoffen in het oog  

Het belangrijkste is: spoelen. Spoel het oog uitgebreid met lauw water en laat uw huisdier vervolgens nakijken door de dierenarts om te beoordelen of het oog beschadigd is geraakt. 

Opgegeten of opgedronken stoffen  
Afhankelijk van de stof kan het nodig zijn om uw huisdier zo snel mogelijk te laten braken. Dit moet u echter niet zelf opwekken door het dier bijv. een schep zout achter op zijn tong te geven. Door een schep zout kan een dier namelijk ook vergiftigingsverschijnselen krijgen waardoor de situatie alleen maar erger wordt. De dierenarts kan een hond of kat zo nodig d.m.v. een injectie veilig laten braken 

Braken is echter niet altijd gewenst. Bij opname van bijtende stoffen zoals accuzuur, zoutzuur, afbijtmiddel, benzine, petroleum of verfverdunner mag men het dier absoluut niet laten braken omdat dit ergere beschadigingen kan veroorzaken. Verder mag men het dier niet laten braken bij een bemoeilijkte ademhaling, slikproblemen, stuipen of ernstige verzwakking  

Afhankelijk van de stof kan verder behandeld worden met poeder van actieve kool, infuus, bepaalde voeding en/of medicatie. De dierenarts zal in overleg met u en eventueel het vergiftigingencentrum bepalen wat de beste behandeling is voor uw huisdier.  

Belangrijkste advies 
Neem altijd contact op met de kliniek als uw huisdier iets verkeerds binnen heeft gekregen. Om het juiste advies te geven is het belangrijk om te weten wat uw huisdier precies heeft opgegeten of -gedronken. Houdt daarvoor de verpakking bij de hand.