Beste eigenaar van een Grijze roodstaart of Timneh papegaai,

Tijdens de Cites conferentie in oktober 2016 in Johannesburg, is besloten dat de Grijze roodstaart papegaai een strengere bescherming gaat krijgen. Voor uw Grijze roodstaart, als huiskamer- of kweekvogel, houdt dat in dat u niet alleen aan moet kunnen tonen dat u de vogel al voor 2 januari 2017 in uw bezit had maar ook hoe u deze vogel hebt verkregen.

Het is daarom van belang dat uw vogel een gesloten voetring heeft met een eigen identificatie nummer en jaartal, of een microchip. Als u ooit afstand van de vogel wilt doen is het daarnaast belangrijk dat u een ’Cites certificaat’ van deze vogel aanvraagt. Dit certificaat toont aan dat uw vogel legaal in uw bezit is. Eigenaren kunnen vanaf februari 2017 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) dit certificaat aanvragen.

Ook als u met de vogels kweekt moeten ze een Cites certificaat hebben, immers alleen met dit Cites certificaat kunnen er voor de gekweekte jonge vogels nieuwe Cites verklaringen aangevraagd worden.

Een eerste belangrijke stap is dus dat u zorgt dat u vogel geregistreerd wordt met zijn of haar gesloten voetring en/of chipnummer. Mocht uw vogel geen gesloten voetring met een eigen identificatienummer of chip hebben, dan kunnen wij hem of haar alsnog voor u chippen.

Hiervoor kunt u in onze kliniek een afspraak maken.

Meer informatie kunt u vinden onder:

http://licg.nl/91l/

http://www.rvo.nl/actueel/nieuws/grijze-roodstaartpapegaai-vanaf-2-januari-2017-strenger-beschermd