Een vlooienallergie is meer dan alleen een vlooieninfectie. Dit is een zeer vervelende aandoening maar redelijk goed te behandelen. De meeste eigenaren doen aan vlooienbestrijding met de meest gangbare middelen zoals een vlooienband, druppels in de nek en eventueel iets door het voer.

Deze middelen helpen allemaal in meer of mindere mate tegen vlooien maar voorkomen veelal niet dat het dier gebeten wordt door een vlo. Dat is de reden dat deze middelen veelal niet geschikt zijn voor dieren met een allergie.

 

Wat is vlooienallergie?

De enorme jeuk ontstaat nadat uw huisdier gebeten wordt door een vlo. Veel middelen doden de vlooien pas nadat ze uw huisdier hebben gebeten en in contact zijn gekomen met het bloed van uw hond of kat.

Het argument dat u nooit vlooien ziet op uw huisdier is dus geen garantie dat uw dier nooit geprikt wordt door een vlo, immers na het prikken gaat de vlo dood en vind u deze niet meer. Bovendien is het zo dat een vlooienbeet bij een allergische hond aanleiding kan zijn tot 3 weken lang enorme jeuk , dit is lang nadat de vlo is verdwenen.

Een manier om erachter te komen of uw huisdier last heeft van een vlooienallergie is door uw hond of kat minstens 2 maanden te behandelen met één van de vlooienmiddelen. Een andere mogelijk voor de hond is een vlooienallergietest.
 

De behandeling

  1. Allereerst is een zeer grondige vlooienbestrijding van het grootste belang, overleg met ons wat in uw situatie de beste strategie hierin is. Belangrijk hierbij is middelen te gebruiken die de vlo uitschakelen voordat deze de kans krijgt om uw huisdier te bijten. Elke vlooienbesmetting van uw huisdier heeft ook consequenties  voor de besmetting in uw huis. Het is derhalve soms verstandig om naast uw huisdier ook de omgeving huis te behandelen.
  2. Daarnaast kan het nodig zijn uw hond of kat te behandelen met medicijnen tegen de jeuk en allergie. Er bestaat de hond zelfs een mogelijkheid om uw huisdier minder gevoelig te maken voor de beet van een vlo: het zogenaamde desensibiliseren. Na een allergietest wordt uw hond met een serie injecties waarin een klein beetje vlooienallergeen zit, minder gevoelig gemaakt, waardoor de verschijnselen van de allergie veel minder heftig worden of zelfs verdwijnen.

Blijft uw huisdier ondanks langer gebruik van een  van de middelen jeuk houden dan geven wij het advies dat er verder onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak. De allergische dieren kunnen namelijk naast een allergie voor vlooien ook nog een allergie voor voedingsbestanddelen, pollen, huisstofmijten en dergelijke hebben. Een optimale vlooienbestrijding blijft echter altijd van het groot belang.