Spoed! Meteen bellen en komen!

Snel dikker wordende buik bij de hond: We denken dan aan een maagtorsie (maagkanteling) Dit komt vooral voor bij honden van grote rassen met een diepe borstkas (zoals Deense dog, Rottweiler, Dobermann, Bouvier). De hond braakt vaak terwijl er niets komt. Dit kan in een paar uur een dodelijke afloop hebben.

Een kater of reu die niet kan plassen: Een verstopte plasbuis is vooral bij katers een vaak voorkomend probleem. Vaak weet je niet zeker of het dier kan plassen. Maar als hij steeds aandrang heeft, naar de bak of naar buiten wil en veel perst, is het verstandig direct contact op te nemen. Een dier dat niet kan plassen vergiftigt zichzelf en kan hier aan sterven of ernstige nierbeschadiging oplopen.

Moeilijk ademen: Het dier heeft een blauwe of grauwe tong, is vaak in paniek en strekt de hals om zo veel mogelijk lucht te krijgen. Als u denkt dat het dier iets ingeslikt heeft wat achterin de

keel vast zit, is het verstandig om eerst goed te kijken of u het kan verwijderen. (Let op uw vingers! Stop iets tussen de tanden waardoor het dier de bek niet dicht kan doen).

Diepe (bijt)wonden: Bijtwonden in het gebied van de borst en buik zien er aan de buitenkant niet altijd ernstig uit. Maar als organen gekneusd of beschadigd zijn, is het wel spoed. Altijd na laten kijken dus.

Oudere niet gesteriliseerde teef: die niet lekker is, buikpijn heeft, veel drinkt en soms uitvloeiing heeft. Ze kan een pyometra hebben (een gesloten baarmoederontsteking). Dit is een spoedgeval omdat de baarmoeder in de buik kapot kan gaan.

Denkt u een spoedgeval te hebben? Klik hier voor het telefoonnummer van uw dierenarts.

Vaak spoed, niet altijd

Bloeding: Bij een ernstige slagaderlijke bloeding is het belangrijk eerst de wond af te binden. Pas dan kunt u het dier veilig naar de praktijk vervoeren (anders verliest het te veel bloed). Een bloeding ziet er al gauw ernstig uit. Een afgescheurde duimnagel bloedt bijvoorbeeld behoorlijk. Als u deze 10 minuten dichtdrukt of verbindt met een schone doek is de bloeding bijna altijd gestopt.

Braken en diarree: Als een dier aanhoudend blijft braken of diarree heeft, verliest het veel vocht. Zeker bij jonge dieren kan dit gevaarlijk zijn. Een sliertje rood bloed bij het braaksel of de ontlasting ziet er vaak alarmerend uit. Meestal is dit een gesprongen bloedvaatje door braken of persen en valt het bloedverlies erg mee. Bij veel bloedverlies wel bellen.

Konijn: 24 uur niet eten of niet keutelen: Een konijn, cavia of klein knaagdier heeft een hele snelle stofwisseling. Als het dier stopt met eten, mag u niet langer dan 24 uur afwachten.

Huidwonden: Deze moeten indien mogelijk binnen 6 uur gehecht worden.

Epilepsie: Wanneer een dier epileptische aanvallen heeft, zonder rustpauze en die daardoor langer dan een half uur duren, of zeer hevig zijn, is dit spoed. Wanneer de aanvallen langere tussenpozen hebben, is het toch raadzaam het dier binnen 24 uur na te laten kijken door de dierenarts.

Bevalling: Wanneer er langer dan twee uur tussen twee pups of de kittens zit, moet u de dierenarts raadplegen. Ook als het dier langer dan een half uur krachtig aan het persen is en er komt niets, moet u bellen.

Twijfelt u of u een spoedgeval heeft? Bel voor de zekerheid uw dierenarts.

Bij zeker geen spoed,

Kunt u zowel telefonisch als online een afspraak maken.