Wat is dementie ?

Dementie is de naam die we geven aan het verminderd functioneren van dieren als gevolg van hersenveroudering. De gemiddelde leeftijd van dieren neemt door o.a. betere verzorging, voeding en diergeneeskundige zorg toe, en daardoor zien we in de praktijk steeds vaker dergelijke problemen.

 

 

Met het ouder worden van een dier hopen er in de hersenen stoffen op die zenuwschade geven. Aan de andere kant nemen beschermende processen in de hersencellen (waarbij anti-oxidanten een belangrijke rol spelen) juist af. Hierdoor gaan hersencellen kapot, met functieverlies als gevolg.

 

Wat zijn de klachten ?

De meest voorkomende verschijnselen die kunnen passen bij dementie zijn:

  • Minder reageren op prikkels, zoals geroepen worden door de eigenaar
  • Langzaam leren
  •  Veranderingen in het sociale gedrag zoals niet meer begroeten, minder spelen en meer of juist minder aandacht vragen
  • Honden die niet meer aangeven dat ze uitgelaten moeten worden en onzindelijkheid
  • Meer nachtactiviteit (blaffen of miauwen, rondlopen) en overdag meer slapen
  • Veranderingen in eetlust en hoeveelheid drinken
  • De weg kwijt zijn in bekende omgeving: de voerbak of kattenbak niet kunnen vinden, zich vastlopen in een hoek
  • Doelloos rondlopen of staren
  • Plotseling niet meer alleen kunnen zijn
  • Angstig gedrag en paniekaanvallen in bekende situaties (soms zonder duidelijke aanleiding)

 

Hoe wordt de diagnose gesteld ?

Er is geen onderzoek waarmee de diagnose  dementie gesteld kan worden. De waarschijnlijke diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en door andere mogelijke oorzaken hiervan uit te sluiten. Er zijn namelijk ook veel ziektes die bij oudere dieren voorkomen die bovengenoemde klachten kunnen geven, zoals lever-, nier- en schildklierafwijkingen. Het is dan ook belangrijk een dier met deze klachten lichamelijk te onderzoeken  en bloed- en urine-onderzoek te doen, voordat er van uit wordt gegaan dat het dier dement is. Met onze ‘Seniorencheck’ kunnen we deze onderzoeken aanbieden met een aantrekkelijke korting.

 

Wat zijn de behandelmogelijkheden ?

Er zijn geen medicijnen die de ontstane hersenveroudering helemaal ongedaan kunnen maken. Wel zijn er mogelijkheden om met het eten stoffen te supplementeren die het proces kunnen vertragen en  de hersenfunctie kunnen verbeteren (o.a. anti-oxidanten, omega-3/-6-vetzuren, vitamines). In Hill’s B/D voeding voor honden zijn veel van deze stoffen toegevoegd en meerdere onderzoeken laten een aanzienlijke verbetering zien bij het gebruik van deze voeding. Ook zijn er losse supplementen beschikbaar (o.a. Cholodin, Vitofyllin) die goede effecten hebben.

Naast medicijnen is het ook belangrijk om demente dieren zoveel mogelijk regelmaat te bieden. Tevens moet u proberen het dier actief te houden door veel te spelen en omgevingsverrijking toe te passen. Indien er sprake is van angstig gedrag kunnen ook hiervoor medicijnen/supplementen gegeven worden. Graag adviseren we u over welke maatregelen voor uw dier het beste zijn.