Door een ongeluk, wild spel of andere beschadiging van buitenaf kan het gebeuren dat een tand of kies breektDit kan pijnlijk zijn en als het wortelkanaal door de breuk geopend is ligt de zenuw bloot. Een gebroken kies of tand is daarom reden om te behandelen. In deze informatiebrief lichten we dit verder toe. 

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen breuken waarbij het wortelkanaal geopend wordt of waarbij het wortelkanaal ongeopend blijft. 

Afgebroken tand met ongeopend wortelkanaal. 

Als een deel van het glazuur afbreekt ligt daaronder de dentine bloot. Of de tand pijnlijk is, hangt af van de afstand die er nog over is tot het wortelkanaal, waar de zenuw in zit. Bij mensen is bekend dat zelfs als de afstand tot de zenuw nog redelijk groot is, de tand gevoelig kan zijn. Als oplossing kan het blootliggende oppervlak worden afgeschermd (“sealen”) tijdens een tandheelkundige behandeling. Als dit niet gebeurt kan het dentine ook geel of bruin verkleuren door kleurstoffen uit de voeding. 

Afgebroken tand met geopend wortelkanaal. 

In het wortelkanaal ligt de tandzenuw. Als het wortelkanaal geopend is, treedt er een kleine bloeding op uit de tand. U kunt dit zien als een rood puntje. Als het wortelkanaal geopend wordt, is dit altijd pijnlijk! Ook al merkt u ogenschijnlijk niets aan uw hond of katEr moet dus wel iets gebeuren. Er zijn dan drie opties:  

  1. Pulpa-overkapping
   Indien het een jonge hond betreft (jonger dan 2 jaar), dan is de tand nog niet volledig ontwikkeld. Als de zenuw en bloedvaten in het wortelkanaal verdwijnen, stopt de ontwikkeling van de tand en zal de tand minder sterk blijven. Daarom wordt bij jonge honden bij voorkeur een zenuwsparende operatie uitgevoerd om de tandontwikkeling door te laten gaanDeze behandeling heet een “pulpa-overkapping”. Hierbij wordt het wortelkanaal gesloten terwijl we proberen de zenuw en de bloedvaten in het wortelkanaal te behouden. Dit lukt alleen als de behandeling snel na het afbreken van de tand wordt uitgevoerd. Een afgebroken tand met geopend wortelkanaal bij een jonge hond is dus een spoedgeval.
  2. Wortelkanaalbehandeling
   Bij een hond ouder dan 2 jaar is de tand volledig ontwikkeld en heeft een pulpa-overkapping geen zinEen goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling kan het probleem in zo’n geval voor altijd oplossen.
  3. Extractie
   Indien het een minder belangrijke tand betreft of indien een eigenaar er om andere redenen niet voor kiest de tand te behouden, kan de tand of kies getrokken worden.

Algemeen geldt; niets doen en afwachten is geen goede optie. Afhankelijk van de leeftijd van de hond, welke tand of kies er afgebroken is en persoonlijke wensen zullen we samen met u de beste behandeling bepalen.