Door verschillende oorzaken kan een tand loskomen uit de bek. Soms gebeurt dit bij een verder gezonde tand door krachten van buitenaf, zoals een gevecht. Met de juiste maatregelen kan een tandheelkundig dierenarts zo’n tand terug zetten om te laten genezen. In deze informatiebrief lichten we dit verder toe. 

Barsten of buigen… 

Gebitselementen zijn de hardste structuren in het lichaam. De krachten die zich in de bek van een hond afspelen zijn echter zo immens dat zelfs tanden of kiezen kunnen breken. Omdat tanden echter harder zijn dan bot kan het ook voorkomen dat het bot om de tand heen breekt en de tand uit de bek wordt getrokken. Wie zien dit bijvoorbeeld wel eens bij vechtende honden, als een hoektand blijft hangen achter de halsband of ketting van de tegenstander.  

Indien het een gezonde tand betreft, dan hoeft dat niet te betekenen dat de tand verloren is. Zo’n tand maakt een redelijke kans om weer vast te groeien, indien hij zo snel mogelijk wordt teruggeplaatst. 

EHBO 

Zowel in als rondom tand zitten levende cellen. Deze zouden we graag willen gebruiken voor het weer laten vastgroeien van de tandHet is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en deze cellen niet te beschadigen. 

Poets een uitgebroken tand daarom nooit schoonRaap de tand op, door deze beet te pakken aan de kroonzijde en niet aan de wortelzijde. De tand mag bovendien niet uitdrogen, want ook daarbij gaan de cellen dood. Houdt de tand dus vochtig; niet met kraanwater maar wel met bijvoorbeeld melk of eventueel speeksel (van u zelf in een bekertje). Uiteraard zijn de resultaten van het terugplaatsen het best indien u zo snel mogelijk naar een tandheelkundig dierenarts gaat. 

Terugplaatsen 

Hoe sneller de tand weer op zijn plek zit; hoe groter de kans dat volledig herstel optreedt. Het beschadigde bot rondom de tand zal hierbij ook gerepareerd moeten worden. De tand zal vervolgens gemonitord moeten blijven. Soms groeit de tand wel vast, maar gaat uiteindelijk toch de tandzenuw te gronde. Het kan dan noodzakelijk zijn een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. 

Is iedere tand terug te zetten? 

Het kan natuurlijk ook zijn dat het een al loszittende tand betreft, die door uitgebreide ontsteking zijn verankering heeft verlorenHet terugplaatsen van dergelijke tanden heeft door die aantasting van de tandkas weinig kans op een goed herstel.