Zowel mensen als dieren kunnen ziek worden door blauwalgen. Deze blauwalgen ontstaan vooral in stilstaand water bij hogere temperaturen. Honden kunnen hier erg ziek van worden en zelfs overlijden.
Veroorzaker
Blauwalgen zijn bacteriën (Cyanobacteriën). Deze bacteriën vormen in natuurwater of zelfs in drinkbakken lange groenblauwe draden en vlokken. Bij temperaturen van 20 tot 30°C groeit de blauwalg het beste. Het verschilt per soort blauwalg hoe giftig ze zijn.
Honden kunnen blauwalg binnen krijgen door contact met besmet water. Een blauwalg vergiftiging komt daardoor vaker voor bij honden die graag zwemmen of in water spelen. Hetzelfde geldt voor kinderen omdat zij met spelen in het water nog wel eens per ongeluk wat water inslikken.
Symptomen
>Na inname van water met blauwalg gifstoffen kan de hond misselijk en zwakker worden, gaan braken en/of diarree krijgen. In ernstiger gevallen kunnen zenuwverschijnselen zoals trillen, stuiptrekken, ademhalingsproblemen en verlamming optreden. In zeldzame gevallen kan dit uiteindelijk de dood tot gevolg hebben.
Zwemwaterkwaliteit
De officiële zwemwateren in Nederland worden gecontroleerd op blauwalgen, maar er wordt niet gekeken naar welke soort er groeit. Bovendien zwemmen veel honden juist buiten de formele zwemgebieden, waar uiteraard helemaal geen controle van het water is.
In Nederland zijn maar een beperkt aantal ernstige gevallen van blauwalg vergiftiging bij honden voorgekomen. Het risico is dus niet extreem groot maar we kunnen toch maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Wees dus met name in warme periodes kritisch op waar je je hond laat zwemmen. Kies dus voor stromend schoon water het liefst in gecontroleerde zwemgebieden. Op www.zwemwater.nl kunt u de kwaliteit van de officiële zwemgebieden checken.
Mocht een hond na het zwemmen toch ziek worden, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.