Glaucoom is een oogziekte waarbij de oogboldruk veel te hoog wordt. Hierdoor wordt de oogzenuw beschadigd. Dit is erg pijnlijk en een dier met glaucoom kan blind worden. Daarom is snelle diagnostiek en behandeling noodzakelijk. In deze informatiebrief lichten we dit verder toe.  

 

Glaucoom komt zowel bij honden als katten voor. Bij de hond is glaucoom meestal primairer is dan geen onderliggende oorzaak bekend. Wel kan een hond erfelijke aanleg hebben voor het ontwikkelen van glaucoom. Bij de kat is glaucoom meestal het gevolg van een ander oogprobleem, we noemen dit secundair. De onderliggende oorzaak van glaucoom is dan bijvoorbeeld een irisontsteking, het loslaten van de lens of een tumor in het oogOok bij honden kan glaucoom soms het gevolg zijn van een irisontsteking of een lensloslating. Glaucoom ontstaat meestal aan één oog, maar soms kan later ook het andere oog problemen krijgen. 

Verschijnselen 

De verschijnselen kunnen verschillen per dier, bijvoorbeeld: 

  • Veel knijpen met het oog of de ogen 
  • Roodheid van het oogwit 
  • Wijde pupil 
  • Blauwverkleuring van het hoornvlies 
  • Veel slapen en/of sloomheid door hoofdpijn 
  • Blindheid en daardoor bijvoorbeeld tegen dingen aanlopen 

De verhoogde oogdruk is gevaarlijk voor de oogzenuw; al binnen 1-2 dagen kan ernstige schade optreden waardoor de hond of kat blind wordt aan het oogGlaucoom is daarom een spoedgeval; wacht niet af en laat uw huisdier onderzoeken door de dierenarts.  

Onderzoek
Bij het oogonderzoek worden verschillende tests gedaan om te onderzoeken of de problemen worden veroorzaakt door glaucoom. Om met zekerheid de diagnose glaucoom te stellen, meten we de oogdruk met een speciaal instrumentDit onderzoek is pijnloos en kan gewoon bij wakkere dieren uitgevoerd worden. 

Behandeling
Bij een verhoogde oogdruk stellen we zo snel mogelijk een behandeling inMet medicatie proberen we de oogdruk te verlagen. Natuurlijk moet de oorzaak, indien aanwezig, aangepakt worden. Ook wordt pijnstilling gegeven.  

Tijdens de behandeling zullen we de oogdruk regelmatig controleren. Zo kan de medicatie eventueel worden aangepast. Helaas komt het voor dat de oogdruk ondanks behandeling verhoogd blijftHet oog wordt dan blind en blijft pijnlijk. In zo’n geval zal het advies uiteindelijk zijn om het oog te laten verwijderen. Met één oog of zelfs zonder ogen kunnen veel dieren een fijn leven lijden. Zonder pijn kunnen we hem of haar dan weer een goede kwaliteit van leven geven.