Glaucoom, oftewel een verhoogde oogboldruk, is een zeldzame, maar ernstige aandoening die in een groot aantal gevallen leidt tot blindheid, of zelfs tot verlies van het oog.

 

Bij de hond is glaucoom meestal primair. Er is dan geen onderliggende oorzaak bekend, maar er bestaat een erfelijke aanleg voor het ontwikkelen van glaucoom. Bij de kat is glaucoom meestal secundair. Dat wil zeggen dat er wel een onderliggende oorzaak aan te wijzen is voor de stijging van de oogdruk. Enkele voorbeelden hiervan zijn een irisontsteking, het loslaten van het netvlies, een lensloslating, of een tumor in het oog.


Hoe herkent u glaucoom bij uw dier:

  • Hoofdpijn: veel slapen, sloom
  • Blepharospasmen: veel knijpen met het oog/ de ogen.
  • Roodheid van het oogwit.
  • Wijde pupil
  • Blauwverkleuring van het hoornvlies
  • Verlies van het gezichtsvermogen (vooral duidelijk bij beiderzijds glaucoom)”

 

Onderzoek
Bij het oogonderzoek krijgen we extra aanwijzingen over het al dan niet bestaan van glaucoom. Om met zekerheid de diagnose glaucoom te stellen, meten we de oogdruk. Dit doen we met een speciaal instrument, de TonoVet. De TonoVet is een oogdrukmeter, speciaal ontwikkeld voor dieren. De dieren hoeven niet te slapen om het onderzoek uit te voeren en het is totaal pijnloos.

Behandeling
Als we een hoge oogdruk meten stellen we zo snel mogelijk een behandeling in. Uw dier heeft dan
glaucoom en een hoge oogdruk is erg pijnlijk. Natuurlijk moet de oorzaak, indien aanwezig, aangepakt worden. Verder is de behandeling erop gericht om de druk zo snel mogelijk naar beneden te krijgen, om levenslange blindheid, of verlies van het oog te voorkomen.

Eenmaal gestart met behandelen is het van belang om de oogdruk regelmatig te controleren, om eventueel aanpassingen in de medicatie te kunnen doen. Ook zijn er helaas ogen die ondanks een juiste behandeling een hoge oogdruk blijven houden. U heeft dan veelal een dier met een pijnlijk blind oog. Het advies zal dan uiteindelijk zijn om het oog te laten verwijderen, om het dier zijn kwaliteit van leven terug te geven.