Loopsheid

De teef wordt voor het eerst loops wanneer zij tussen de 6 en 18 maanden oud is. De meeste honden zijn dit 2 keer per jaar met 6 maanden tussentijd. Een gemiddelde loopsheid duurt iets minder dan 3 weken. Wanneer de teef loops is heeft zij bloederige uitvloeiing. De mate waarin verschilt echter sterk per hond. Tijdens de loopsheid is de teef enkele dagen vruchtbaar waarbij de meest vruchtbare periode zich meestal ergens in de tweede helft van de loopsheid bevindt.
Soms kan de teef – hoewel zij niet gedekt is – ongeveer 6 tot 8 weken na de loopsheid toch verschijnselen van drachtigheid vertonen; ze bouwt een nest, vertoont ongewoon gedrag en er komt melk uit de tepels. Wanneer deze schijnzwangerschap de teef sterk beïnvloedt, kan een medicamenteuze behandeling noodzakelijk zijn.
De cyclus bij de teef is zodanig dat in de tijd tussen 2 loopsheden het hormoon progesteron in het lichaam hoog blijft. Dit in de eierstokken geproduceerde hormoon kan op termijn aanleiding geven tot het ontwikkelen van een baarmoederontsteking, melkkliertumoren dan wel suikerziekte.

 

Preventie

Om bovengenoemde redenen (het optreden van loopsheid, schijnzwangerschap, baarmoederontsteking, melkkliertumoren, suikerziekte) worden veel teven waarmee men niet wil fokken in ieder geval gesteriliseerd. Schijnzwangerschap en een baarmoederontsteking zijn dan uitgesloten, er is geen loopsheid meer en als het vroeg (in ieder geval voor de 2de loopsheid) uitgevoerd wordt, is er aanmerkelijk minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren.
Voor de teef bestaat er ook een prikpil, een hormooninjectie die eens per 3-5 maanden gegeven wordt om de loopsheid te onderdrukken. Dit hormoon verhoogt echter juist de kans op het ontstaan van een baarmoederontsteking en melkkliertumoren: dit is de reden waarom wij niet adviseren deze methode (langdurig) toe te passen.

 

Sterilisatie

Op de dag van operatie wordt de hond op afspraak nuchter gebracht, waarna ze later dezelfde dag weer naar huis toe mag. Bij de sterilisatie worden, via een snede in het midden van de buik, de beide eierstokken verwijderd en soms – indien deze afwijkend is – tevens de baarmoeder. De huid wordt intradermaal (onderhuids) gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. De meeste teefjes zijn na enkele dagen weer goed fit, maar moeten de eerste tijd nog wel rustig gehouden worden tot de wond volledig genezen is. Na 10-14 dagen vindt er een wondcontrole plaats. Om te voorkomen dat de hond aan de wond likt/bijt, kan ze een petshirt dan wel een kraag meekrijgen.

 

Laparoscopie

Tegenwoordig kunt u ook kiezen voor de laparoscopische benadering waarbij via een aantal kleine wondjes de eierstokken middels een kijkoperatie worden verwijderd. Over het algemeen is deze ingreep minder belastend voor de hond, maar ook kostbaarder (zie betreffende info-brief)

 

Leeftijd

Wat betreft de leeftijd waarop uw teef het best gesteriliseerd kan worden, adviseren wij u om dit in ieder geval voor de 2de loopsheid te laten doen. Kiest u er voor om dit reeds voor de eerste loopsheid – rond de leeftijd van 7 maanden – uit te laten voeren, dan is de kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren het kleinst.

 

Nadelen

  • Na de sterilisatie wordt de stofwisseling van de teef trager. Als hier onvoldoende op gelet wordt kan ze fors overgewicht ontwikkelen. Het is daarom zeer belangrijk om na de sterilisatie de voeding aan te passen. Soms betekent dit 10-20% minder voeding geven, of een speciaal aangepast dieet. Onze voedingsconsulenten kunnen u hierin van advies voorzien.
  • In sommige gevallen kan bij gesteriliseerde honden urine-incontinentie optreden. Dit is gelukkig goed te behandelen met medicijnen.
  • Hormonen hebben een belangrijke invloed op het gedrag van honden. Hoewel de meeste teefjes na de sterilisatie niet van karakter zullen veranderen, worden sommigen na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker, maar andere juist feller en soms agressiever.
  • Tot slot zien we dat het wegvallen van de vrouwelijke geslachtshormonen soms kan leiden tot een dunnere, doffere vacht (‘puppy’vacht); met name bij langharige rassen (zoals de Ierse Setter en de Cocker Spaniel).

HEEFT U VRAGEN OVER DE STERILISATIE VAN UW TEEF? STEL ZE ONS!