De gezonde huid van mens en dier zit altijd vol met bacteriën. Deze bacteriën en de huidafweer zorgen samen voor een gezonde huid wanneer ze in balans zijn. Door verschillende oorzaken kan deze balans verstoord raken. Mogelijke oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld allergieën, parasieten, afweerziekten, stofwisselingziekten, slechte vachtverzorging,  huidplooien en seborroe (droge of vette huid met schilfers). Het gevolg kan zijn dat de normale huidbacteriën voor ontstekingen zorgen. In sommige gevallen betreft het een lokale ontsteking en in andere gevallen is een groot deel van de huid aangedaan. De infectie kan alleen in de bovenste huidlagen voorkomen maar ook doordringen in de diepe huidlagen. 

Wat zijn de klachten?  

De klachten bij huidinfecties kunnen erg variëren afhankelijk van hoe uitgebreid en diep de ontstekingen zijn. In milde gevallen gaat het om lichte roodheid, kaalheid, korstjes en bultjes. Bij zwaardere ontstekingen kunnen huidbeschadigingen, zwelling en wondvocht zichtbaar zijn en voelt het dier zich vaak ziek. Er kan sprake zijn van jeuk, koorts of een vieze geur. 

Hoe wordt de diagnose gesteld?  

Op basis van de ziektegeschiedenis en de huidafwijkingen is er vaak al een sterke verdenking van een bacteriële huidontsteking. Door materiaal af te nemen van de huidafwijkingen en dit onder de microscoop te bekijken kan de definitieve diagnose gesteld worden. In sommige gevallen wordt aanvullend ook nog een bacteriekweek gedaan om vast te stellen om wat voor bacterie het gaat en voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is.  

Behalve het vaststellen van de huidontsteking is het ook erg belangrijk om de achterliggende oorzaak voor de ontsteking op te sporen, zeker als de behandeling niet aanslaat of de ontsteking na behandeling terugkeert.  Afhankelijk van de klachten kan de dierenarts hiervoor o.a. huidafkrabsels, bloedonderzoeken, diëten of huidbiopten uitvoeren.  

Wat zijn de behandelmogelijkheden?  

De behandeling van de huidontsteking wisselt per patiënt. Welke middelen worden voorgeschreven hangt o.a. af van hoe diep de ontsteking in de huid zit, hoe uitgebreid de ontsteking over het lichaam is en of het dier te wassen is.  

In veel gevallen is een behandeling met antibiotica tabletten niet nodig. Gezien de antibiotica-resistentie die zowel bij mens als dier steeds meer problemen geeft en strengere wetgeving streven we ernaar om zo min mogelijk antibiotica te gebruiken. U kunt hier meer over lezen in onze Informatiebrief “Antibioticabeleid”. Vaak wordt daarom gestart met uitwendige behandeling d.m.v. medicinale shampoo, spray, zalf, mousse of wipes. Alleen als er diepe of uitgebreide huidontstekingen zijn of wanneer uitwendige behandeling onvoldoende verbetering geeft of niet lukt dan worden (aanvullend) antibioticatabletten voorgeschreven. Naast de behandeling van de huidontsteking zelf wordt uiteraard ook de achterliggende oorzaak behandeld indien deze bekend is. 

Controle / Evaluatie 

De behandeling van bacteriële huidontstekingen is vaak langdurig. In veel gevallen is een behandeling van 2-3 weken nodig, maar bij diepe ontstekingen kan dit soms wel 4-6 weken nodig zijn. Om te zien of de behandeling voldoende aanslaat is een controle na 2-3 weken nodig. Indien de ontsteking nog niet is genezen kan een verlenging van de medicatie, aanvullende medicijnen of extra onderzoek nodig zijn. Voldoende lang behandelen, juiste toediening van de medicijnen en het achterhalen van de achterliggende oorzaak zijn van groot belang voor het slagen van de behandeling.