Stel u heeft een hond die zich als u thuis bent keurig gedraagt. Hij lijkt zelfs onafscheidelijk van u en volgt u overal in huis. Op het moment dat u de deur uitgaat, begint uw trouwe viervoeter echter uitzinnig te huilen en te blaffen, knaagt op het meubilair en bijt de bank stuk of is onzindelijk van ontlasting of urine. Het kan dan zijn dat uw hond lijdt aan verlatingsangst. Verlatingsangst is een regelmatig voorkomend probleem. In deze informatiebrief lichten we de belangrijkste adviezen toe.
Honden die aan verlatingsangst lijden worden al onrustig wanneer de eigenaar aanstalten maakt om te vertrekken en begroeten de eigenaar vaak overdreven uitbundig bij thuiskomst. Milde verlatingsangst wordt door veel eigenaren niet als een probleem ervaren terwijl dit toch vervelende situaties en emoties voor het dier veroorzaakt. Het is zeker mogelijk om een hond met verlatingsangst te helpen om zich meer op het gemak te voelen als hij of zij alleen thuis moet blijven.
Als een hond afwijkend gedrag vertoont is het belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten. Hiervoor kunt u bij onze dierenartsen in de kliniek terecht. Als er enkel sprake lijkt van een gedragsproblemen zoals verlatingsangst, kunnen dieren het beste geholpen worden door gedragstherapie. Dit heeft het beste resultaat als het onder begeleiding van een gedragsdeskundige gebeurt. Als ondersteuning bij de gedragstherapie of -training kunnen bepaalde diergeneesmiddelen of supplementen helpen om de hond ontvankelijker maken voor de gedragstherapie.
Algemene adviezen voor de omgang met honden met verlatingsangst zijn als volgt:
- De laatste 20-30 minuten voor vertrek de hond zo min mogelijk aandacht schenken;
- Bij thuiskomst de hond negeren tot hij of zij rustig en ontspannen is; de hond krijgt pas op
initiatief van de eigenaar de volle aandacht;
- De hond mag absoluut niet gestraft worden voor vernieling of voor onzindelijkheid! Hij of zij snapt immers het verband niet met iets dat hij al enige tijd gebeurd is;
- Eventuele urine of ontlasting in huis opruimen zonder dat de hond dit ziet, zodat hij of zij er geen aandacht mee krijgt;
- De hond krijgt thuis alleen aandacht van de eigenaar op initiatief van de eigenaar en op het moment dat de hond ontspannen is;
- Oefenen met de hond alleen laten, daarbij de periodes systematisch steeds iets langer laten worden. Doe af en toe ook alsof men vertrekt (jas aan, sleutels pakken) zonder echt weg te gaan, zodat de hond leert dat hij of zij gewoon rustig kan blijven.
Onrustig gedrag dit kan ook nog andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld: niet (goed) aangeleerd alleen te blijven, te weinig beweging, verveling, te lang alleen, verhuizing, ouderdom, spelgedrag of territoriale agressie. Het is daarom belangrijk om deze problemen aan te pakken bij de oorzaak. Een uitgebreid gedragsadvies is hiervoor de basis.
Mocht u vragen hebben over verlatingsangst,
vraag ons dan gerust om meer informatie.