De Kong is het ultieme hondenspeelgoed; een verende, holle bal in de vorm van een ouderwetse bijenkorf. Het is gemaakt van zeer sterk rubber met een gat in de onderkant. De Kong kan gevuld worden met allerlei lekkers. Ook bestaan speciale uitvoeringen kauwspeeltjes die de gebitsverzorging ondersteunen. Zo is de Kong een ideale bezigheid voor uw hond.

Dit leuke speelgoed is verkrijgbaar in verschillende soorten en diverse maten, o.a.:
Rode Kong:standaard stevig rubber
Zwarte Kong:voor honden die speelgoed slopen of sterke kaakspieren hebben
Gevlekte Kong:speciaal voor puppy’s, ideaal tijdens de tandenwisseling
De maat van de Kong is afhankelijk van de grootte en de kaakkracht van uw hond.

Hoe gaat u te werk met de Kong? 

Leer uw hond dat de Kong leuk is. Dat kan bijvoorbeeld door ermee te stuiteren en hem weg te gooien. Is de interesse gewekt dan kun je een hondenkoekje in de Kong stoppen wat er half uitsteekt. Zo wordt de Kong onweerstaanbaar voor de hond. Vervolgens kunt u interessante spelletjes met de Kong bedenken. Stop er iets lekkers in en verstop hem zodat de hond moet zoeken. Begin makkelijk en maak het steeds moeilijker.  

Als u de Kong vult moet het lekkers in het begin vrij makkelijk te bemachtigen zijn. Bijvoorbeeld met losse brokjes of koekjes. Door uw hond eerst makkelijk succes te laten hebben zal hij zn best blijven doen als het moeilijker wordt 

 

Culinair met Kong! 

Er bestaan spuitbussen met vullingen speciaal voor de Kong gemaakt. Deze zijn verkrijgbaar in de smaken Lever, Pindakaas, Puppy treat en Breath pasta. Enkele andere mogelijkheden als vulling zijn: 

  • Een hondenkoekje of deel van de maaltijd gewoon los in de Kong doen. 
  • Een hondenkoekje vastklemmen in de binnenring. 
  • De binnenkant van de Kong insmeren met een beetje pindakaas of leverpastei, en dan brokjes of koekjes erin vastklemmen. 
  • Idem bovenstaande truc, maar dan brokjes/koekjes fijnstampen.  
  • IJsjesde Kong kan ook worden opgevuld en vervolgens worden ingevroren. Maak bijvoorbeeld een mengsel van geweekte brokjes en leg de Kong in de vriezerSpoel de bevroren Kong eerst even onder de kraan af voor u deze aan uw hond geeft om te voorkomen dat de tong vast komt te zitten. 

Na afloop kan de Kong eventueel de vaatwasmachine in.

De ingrediënten kunnen van alles zijn, wat uw hond maar lekker vindt. Het beste is wel voeding die voor honden gemaakt is. Gebruik geen zoetigheid, zoute producten en zeker geen chocolade. Houdt de hoeveelheid lekkers verantwoord en zorg dat de hond zijn noodzakelijke voedingsstoffen binnen krijgt middels de ‘gewone’ maaltijd. Krijgt uw hond een dag de gevulde Kong voorgeschoteld, geef hem dan wat minder van het normale voer.  

 

Veiligheid 

Wat betreft alle soorten Kong; ze zijn niet 100% onverwoestbaar. Het is zeker in het begin erg belangrijk dat de Kong onder toezicht wordt gegeven tot het vertrouwen er is dat de hond alleen met de Kong kan spelen. De Kong moet regelmatig worden geïnspecteerd op scheurtjes en op losse stukjes. Voor de veiligheid van de hond blijft de eigenaar verantwoordelijk.  

Een goede maat Kong hangt af van het temperament en bijtkracht van de hond. Als de hond de Kong in korte tijd sloopt; probeer een grotere of een zwarte Kong uit. Zijn er meerdere honden van diverse grootte in huis, gebruik dan een Kong die afgestemd is op de grootste hond of die een grote bijtkracht heeft. Bij veelvuldig gebruik van de Kong zal de hond zijn bijtkracht kunnen vergroten, neem dan evt. een grotere maat of een zwarte Kong. Lees verder de bijgeleverde bijsluiter.