Angst voor geluid komt vaker voor dan u denkt!

Heeft u al aan de maand december en oud & nieuw gedacht? Deze tijd van warmte en gezelligheid is ook de tijd van vuurwerk. Stress en angst voor bepaalde geluiden is één van de meest voorkomende gedragsproblemen van honden. Één op de 5 honden reageert angstig op vuurwerk, ze schrikken van de harde knallen en gierende vuurwerkpijlen. Het is belangrijk om de signalen van geluidsangst op tijd te herkennen en daar op de juiste manier op te reageren. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Hoe weet u dat uw hond angstig is voor geluid?

Meestal ontwikkelt geluidsangst zich geleidelijk en als u er niets aan doet wordt het steeds erger. Als u de signalen op tijd herkent, heeft u de meeste kans om deze angst te voorkomen of in ieder geval de klachten te verminderen. De meest voorkomende symptomen van geluidsangst zijn: hijgen, trillen, zich verstoppen, rusteloos rondlopen, onderdanige houding, likken aan de lippen, weigeren te eten, overdreven waakzaamheid, huilen of blaffen bij geluid, gefronste wenkbrauwen en de oren naar achter gestrekt, geeuwen en/of overdreven aanhankelijkheid. Als u dit herkent dan is het verstandig om op de juiste manier te reageren en is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts of gedragstherapeut voor een deskundig advies, op maat.


Wat kunt u doen om het te voorkomen of te verminderen?

Het behandelen van vuurwerkangst of geluidsangst is geen eenvoudige zaak. Het is erg belangrijk om op tijd te beginnen met het behandelen of voorkomen van vuurwerkangst en we raden aan om in november reeds te starten.
Wat kunt u zelf doen? Als je huisdier één van de genoemde signalen vertoont , dan kunt u het volgende doen:
• Reageer niet op het angstgedrag met extra aandacht of beloning, afleiden met een spel mag wel
• Zorg voor een veilige en rustige plaats in huis en sluit de gordijnen
• Zorg voor rustige achtergrondmuziek om de andere geluiden wat te maskeren
• Voorzie je huisdier van een rustige plaats waar hij kan schuilen
• Maak een flinke wandeling voordat het vuurwerk start

Voor een deskundig advies kunt u ook terecht bij een gediplomeerd gedragsdeskundige. De gedragstherapeuten waar de V&P klinieken mee samenwerken hebben speciale trainingsprogramma’s voor honden om geluidsangst te voorkomen of te verminderen en helpen u op de juiste manier om te gaan met geluidsangst.


Middelen die helpen uw huisdier van vuurwerkangst af te helpen:

• Cd met vuurwerkgeluiden. Als u op tijd start met zachtjes afspelen van een CD met vuurwerkgeluiden, deze CD geleidelijk steeds luider afspeelt, went uw hond aan deze geluiden en kunt u vuurwerkangst voorkomen of verminderen.
• Voedingssupplementen: van een aantal eiwitten is bekend dat ze een angstonderdrukkend en kalmerend effect hebben. We kennen hiervoor o.a. Zylkène.
• Daarnaast is er ook een voeding die kalmerend kan werken. Bepaalde voedingen bevatten ook eiwitten met een angstonderdrukkende en kalmerende werking. Royal Canin Calm is er zowel voor de hond als de kat.
• Een andere natuurlijke manier om angst te verminderen zijn de verdampers, sprays, banden en tabletten die feromonen bevatten. Deze stoffen kunnen angst sterk verminderen. De meest bekende zijn Feliway voor de kat en Adaptil voor de hond.
• Tenslotte bestaat er nog het zogenaamde Thundershirt waar sommige honden goed op reageren. De constante en comfortabele druk op het lichaam zorgt voor een kalmerend effect. Laat de hond hier ruim voor oud en nieuw aan wennen en laat deze niet voortdurend omhouden. De diverse maten shirts zijn op bestelling leverbaar. Kijk voor meer informatie op: www.thundershirt.nl

Medicijnen die kalmerend en angstonderdrukkend werken:

Als uw huisdier reeds lijdt aan vuurwerkangst of bovengenoemde maatregelen werken onvoldoende , dan zijn er ook medicijnen beschikbaar om (de verschijnselen van) de vuurwerkangst te verminderen, hiervoor dient echter een afspraak gemaakt moet worden met een van onze dierenartsen om de juiste medicatie voor uw huisdier te kunnen bepalen.

Wij wensen u en uw huisdieren een rustige jaarwisseling!