Wanneer u zojuist een leuke nieuwe pup of kitten heeft aangeschaft kan het soms opvallen dat hij of zij veel met de kop schudt of krabt aan de oren. In eerste instantie denkt u dat het bijvoorbeeld van de halsband afkomstig is, maar wanneer de klachten aanhouden zou daar ook zomaar eens een andere oorzaak voor kunnen zijn, namelijk oormijt. In deze informatiebrief lichten we deze aandoening toe. 

Achtergrond 
De oormijt (in het Latijns: Otodectes cynotis) bevindt zich namelijk op het huidoppervlak van de gehoorgang bij zowel de hond als de kat. Met name kittens, maar ook pups kampen het meest met een oormijt infectie. Volwassen honden en katten kunnen de oormijt bij zich dragen, maar hoeven dan niet direct klachten te vertonen (symptoomloos drager genoemd). Oormijten zijn besmettelijk en worden via direct contact van dier op dier overgedragen. De ontwikkeling van ei tot volwassen oormijt bedraagt 3 weken.  

Symptomen  
Belangrijke klachten zijn een grote hoeveelheid bruin tot zwart oorsmeer in 1 of beide gehoorgangen en heftige jeuk rondom de oren. Een oorontsteking ontstaat wanneer bacteriën zich in het oorsmeer mengen, met pusserige oren en rode oorschelpen tot gevolg.  

Diagnose  
Met behulp van een oorkijker (otoscoop) kunnen er door de dierenarts kleine bewegende witte speldenknopjes gezien worden, typisch voor de oormijt. Ook kan oorsmeer worden afgenomen met behulp van een swab of wattenstaafje en onder de microscoop worden bekeken, waarna de oormijten goed te herkennen zijn, omdat deze door het beeld kruipen.  

Behandeling  
Een oormijt infectie is goed te behandelen door middel van een spot-on (pipetje in de nek). Tevens is het belangrijk om het oorsmeer op te lossen door middel van een oorreiniger.  

Heeft u meerdere dieren in huis, dan moeten deze sowieso met een spot-on behandeld worden om verdere infectie te voorkomen, ook al hebben deze zelf geen klachten. Kom altijd op controle om zeker te weten dat de oormijt infectie volledig bestreden is en uw huisdier weer zonder jeukklachten door het leven kan!