Een vlooienallergie is meer dan alleen een vlooieninfectie. Bij een vlooienallergie ontstaat enorme jeuk als uw huisdier gebeten wordt door een vlo. Één vlo kan daarbij al genoeg zijn om grote problemen te veroorzaken. Vlooienallergie is daardoor een vervelende aandoening maar vaak gelukkig redelijk goed te behandelen.   

De meeste eigenaren gebruiken voor vlooienbestrijding een vlooienband, druppels in de nek of een tablet. Deze middelen helpen allemaal in meer of mindere mate tegen vlooien maar voorkomen veelal niet dat het dier gebeten wordt door een vlo. Dieren met een allergie kunnen daardoor nog steeds in de problemen komen, zeker als de vlooienbestrijding niet zo strikt wordt uitgevoerd of met matig werkende middelen.  

Wat is vlooienallergie? 

Veel middelen doden de vlooien pas nadat ze uw huisdier hebben gebeten. Het argument dat u nooit vlooien ziet op uw huisdier is dus geen garantie dat uw dier nooit geprikt wordt door een vlo, immers na het bijten gaat de vlo dood en vindt u deze niet meer. Een dier met een vlooienallergie reageert al zeer heftig op één vlooienbeet; soms ontstaat dan wel tot drie weken lang enorme jeuk. Het is daarom belangrijk om er alles aan te doen om vlooien uit de buurt te houden.  

Diagnose 

De diagnose vlooienallergie wordt gesteld op basis van het verhaal en klinisch beeld. Jeuk en irritatie ontstaat vaak op de achterhand/rug van het dier, maar kan ook op andere plekken van het lichaam optreden. Allergie en jeuk kan echter ook ontstaan door andere problemen zoals een voedselallergie of atopie. Het is daarom belangrijk om huidproblemen stapsgewijs te onderzoeken. Een manier om erachter te komen of uw huisdier last heeft van een vlooienallergie is door uw hond of kat minstens drie maanden heel strikt te behandelen met een goed werkend antivlooienmiddel. Als de problemen dan weg blijven is een vlooienallergie zeer waarschijnlijk. Een andere mogelijkheid voor de hond is het laten uitvoeren van een vlooienallergietest. 

De behandeling 

  1. Allereerst is een zeer grondige vlooienbestrijding op uw huisdieren van het grootste belang. Overleg met de kliniek wat in uw situatie de beste strategie hierbij is. Meestal is de toepassing van een middel dat drie maanden werkt het best, omdat er zo geen ‘gaten’ kunnen vallen in de behandeling. Er zijn tevens middelen beschikbaar die vlooien al zoveel mogelijk weren voordat ze de kans krijgen om uw huisdier te bijten.Een vlooienbesmetting van uw huisdier zorgt ook voor besmetting van uw huis. Het is daarom verstandig om naast uw huisdier ook de omgeving te behandelen met speciale sprays en door vaak te stofzuigen.
  2. Daarnaast kan het nodig zijn uw hond of kat te behandelen met medicijnen tegen de jeuk en allergie.  

 

Blijft uw huisdier ondanks deze stappen jeuk houden dan adviseren we verder onderzoek naar achterliggende oorzaken. Mogelijk bestaan er bijkomende problemen zoals een andere allergie of infectie. Om de huid zoveel mogelijk rust te gunnen blijft een optimale vlooienbestrijding altijd van het grootste belang.