Bij reptielen worden ziekten vaak te laat vastgesteld. Enerzijds zijn de symptomen van ziekten niet eenvoudig te herkennen en anderzijds verbergen deze dieren vaak dat ze ziek zijn Het gevolg kan zijn dat een zieke reptiel te laat bij de dierenarts komt waardoor het dier onnodig lang heeft geleden en ook de behandeling en genezing erg moeilijk wordt.

Een van de mogelijkheden om dit te voorkomen is om de gezondheid van uw reptiel jaarlijks te laten controleren.

 

Wanneer is de beste tijd voor een gezondheidscontrole?

De zomer is de meest gunstige periode voor de gezondheid van reptielen. Door de hogere temperaturen, lange dagen en grote voedselrijkdom kunnen pasgeboren dieren goed groeien en herstellen volwassen dieren van de voortplantingsperiode en de eventuele winterrust.

In de winter gaan veel reptielen in een winterrust of zelfs winterslaap. Ook tropische dieren worden vaak bewust een periode koeler gehouden met kortere dagen om de voortplanting te stimuleren. In deze periode gaan de dieren minder eten en is de weerstand ook wat minder. Deze periode wordt gevolgd door de voortplantingstijd. Deze begint met de paarperiode waarin met name de mannelijke dieren erg actief zijn, minder eten en meer stress hebben. Hierna kunnen vrouwelijk dieren drachtig raken. Vaak eten drachtige vrouwtjes minder of niet terwijl er veel van het lichaam gevraagd word door de jonge dieren of eieren. Kortom, het is belangrijk dat reptielen de winter en het voorjaar in optimale conditie en gezondheid in gaan! De beste tijd voor de jaarlijkse gezondheidscheck is dan ook de periode die hieraan vooraf gaat , van september tot en met december.

 

Lichamelijk onderzoek

Bij de jaarlijkse gezondheidscontrole voeren we eerst een lichamelijk onderzoek uit. We bekijken de dieren uitwendig en beoordelen de voedingstoestand, ademhaling en houding. We onderzoeken uiteraard de ogen, neusgaten, oren (bij hagedissen en schildpadden) en kijken of de cloaca schoon en gesloten is . Heel belangrijk is een onderzoek van de geopende bek en de luchtpijp. Daarna betasten we het lichaam of alle organen normaal zijn en of er geen afwijkingen in zitten.

Cloacaontsteking

Mondinspectie

 

Ontlastingsonderzoek

Het is erg belangrijk de ontlasting microscopisch te onderzoeken op parasieten als wormen, coccidiën, flagellaten en amoeben. Deze parasieten kunnen ernstige ziekten met de dood als gevolg veroorzaken, met name gedurende perioden van verminderde weerstand en niet eten.

Het is absoluut aan te raden een jaarlijks ontlastingonderzoek te doen en niet uitsluitend jaarlijks een ontwormingskuur te geven. Ten eerste is er geen enkel middel dat tegen alle darmparasieten werkt en bovendien is het onverstandig medicijnen te geven aan een dier dat nergens last van heeft.

Neem dus altijd , indien mogelijk,verse ontlasting mee naar de dierenarts. U kunt de ontlasting het beste verpakken in plastic, met zo min mogelijk lucht erbij.

Ontlastingonderzoek

Bacteriologisch onderzoek

 

Aanvullend onderzoek

Soms is het nodig aanvullend onderzoek te doen, vooral als er afwijkingen bij het lichamelijk onderzoek worden gevonden. Het kan zijn dat we een bacteriologisch onderzoek doen bij ontstekingen zodat we weten wat het beste antibioticum is voor de behandeling. We kunnen bloedonderzoek doen om de inwendige organen op hun functie te testen. Daarnaast kunnen we het inwendige lichaam bekijken door middel van röntgenologisch onderzoek of echografie. Dat is niet alleen belangrijk bij ziekten, maar kan bijvoorbeeld ook nodig zijn om de activiteit van de eierstokken te controleren.

 

Rontgen schildpad

Echoscopie slang