In de herfst liggen er overal eikels, dennenappels en kastanjes op de grond. Eikels, dennenappels en kastanjes kunnen zeer gevaarlijk zijn voor uw huisdier. De problemen die op kunnen treden zijn vergiftiging en obstructie/verstopping van het maag- darmkanaal. We zien dit voornamelijk bij de hond. De reden hiervoor is, dat de hond meestal minder kieskeurig is dan de kat, wat betreft het opeten van vreemde voorwerpen. Maar ook bij katten kunnen deze problemen zich voordoen.

 

Vergiftiging bij opname eikels

Eikels bevatten een hoge hoeveelheid tannine (looizuur). Een teveel aan tannine kan leiden tot problemen in het maagdarmkanaal, zoals buikpijn, braken en diarree. In ernstige gevallen kan uw huisdier nierfalen ontwikkelen en zelfs komen te overlijden. De giftige hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van het dier en daarnaast is er een grote individuele variatie in toxiciteit.

 

Obstructie maag- darmkanaal

Niet alleen vergiftiging is een probleem dat op de loer ligt, maar ook verstopping van het maag- darmkanaal kan voor grote problemen zorgen bij uw huisdier. Dit geld voor eikels, maar zeker ook voor kastanjes en dennenappels.
Bij een verstopping zien we vaak dat de hond of kat braakt, niet wil eten en dat hij/zij geen ontlasting meer produceert. Wanneer er sprake is van een verstopping zal er mogelijk chirurgisch moeten worden ingegrepen.

 

Voorzorgsmaatregelen

Als u speelt met uw hond, gebruik dan geen kastanjes, eikels of dennenappels. Als u kastanjes, eikels of dennenappels als decoratie in huis gebruikt, zorg er dan voor dat uw hond of kat er niet bij kan.

Bij twijfel of vragen wat betreft het bovenstaande, neem contact met de kliniek.