Medisch

Als er een nieuwe papegaai of parkiet in huis komt kunt u voor een aankoopkeuring bij onze vogeldierenartsen terecht. De dierenarts zal door middel van een lichamelijk onderzoek nakijken of de vogel in goede gezondheid verkeert.

Bij papegaaiachtigen is het verstandig om de vogel voor of bij aanschaf op specifieke vogelziekten te laten testen. In het algemeen gaat het hier om de ziekten PBFD, Polyoma, KDS en papegaaienziekte (Chlamydia). Deze ziekten zijn besmettelijk en kunnen grote problemen geven bij vogels en mensen, het is daarom belangrijk om te weten of uw vogel vrij is van deze ziekten als hij bij u in huis komt. De onderzoeken vinden plaats door middel van swabafname en bloedonderzoek. Met hetzelfde bloedmonster kan ook direct het geslacht bepaald worden, indien dit nog niet bekend was.

Voorkomen is beter dan genezen, daarom adviseren de Vets&Pets klinieken ook voor vogels een periodieke gezondheidscontrole. In tegenstelling tot honden en katten worden papegaaien niet gevaccineerd. Met een periodieke controle blijven we echter wel op de hoogte van de conditie van de vogel en zo kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium worden opgespoord. Tijdens de controle worden desgewenst ook de nagels en/of vleugels van de vogel geknipt. In een speciaal vogelpaspoort kunnen alle gegevens m.b.t. de vogel en zijn of haar medische controles weergeven worden.

Voeding

Voeding is een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging van uw papegaai of parkiet. Het vormt de basis van een lang, gelukkig en bovenal gezond leven van deze kromsnavels. Een optimale voeding zorgt door voldoende bouwstoffen, energie, vitamines en mineralen voor een goede conditie en afweer.

Veel ziekten bij vogels worden veroorzaakt door deficiënte voeding. Een vogel die onjuiste voeding eet loopt een verhoogd risico op infecties (o.a. schimmelinfecties van de longen), over- of ondergewicht, een afwijkende snavel of verenkleed, aanvallen of zwakte en gedragsproblemen zoals verenplukken. In gevangenschap worden veel papegaai-achtigen echter het hele jaar door gevoed met eenzijdige zaadmengsels. Dit is geen complete voeding; het bevat te veel vet, te weinig eiwitten en te weinig vitaminen en mineralen. Een dergelijke eenzijdige voeding is daarom onvoldoende voor een goede gezondheid van een vogel.

De Vets & Pets klinieken hanteren daarom het volgende voedingsadvies:
• Pellets hebben de voorkeur: elke pellet bevat alle voedingsstoffen in exact de juiste hoeveelheid. Vogels kunnen niet selecteren en krijgen daardoor met elk brokje alles binnen wat ze nodig hebben. Naast de pellets als hoofdmaaltijd kan uiteraard fruit, noten etc. als versnapering worden aangeboden.
• Nutriberries: speciale zaden voorzien van een voedsellijm waar alle benodigde vitaminen en mineralen in zitten. Deze voeding wordt soms makkelijker gegeten dan pellets.

Papegaaien zijn slimme en vaak eigenwijze vogels. Het kan daarom lastig zijn om ze van zaden over te wennen op pellets. Voor begeleiding bij het overwennen op pellets kunt u bij de speciaal opgeleide paraveterinair assistenten terecht. Zie ook onze informatiebrief ‘Voedingsadvies papegaaien en parkieten’.

Gedrag

Papegaaien zijn complexe dieren; ze zijn opvallend intelligent, bouwen een hechte band op met hun omgeving en kunnen daarbij erg oud worden. Het is daarom belangrijk om al bij de basis te beginnen met een goede opvoeding. Als een papegaai leert hoe hij zich dient te gedragen, hoe hij met u kan samenleven en kan spelen is het een huisgenoot voor het leven. Bij de Vets&Pets klinieken wordt daarom aangeraden om al vanaf jonge leeftijd met uw papegaai te oefenen. Een speciale workshop of lezing is zeer geschikt om hier meer kennis en ervaring in op te doen.