Gebitsproblemen, pijn, herstel na operaties of narcose, kunnen allemaal een reden zijn voor een knaagdier of konijn om te stoppen met eten. In tegenstelling tot honden en katten kunnen knaagdieren en konijnen niet vasten. Wanneer ze niet eten, stopt het maag-darmkanaal met bewegen en raakt de darmflora verstoord. Hierdoor kan gas ontstaan waardoor het dier buikpijn krijgt, en nog minder graag wil eten. Het gevolg: een steeds zieker dier. Hoe langer ze niet eten, hoe moeilijker we ze weer aan het eten kunnen krijgen. Daarom is het belangrijk dat er wordt gestart met dwangvoeding zodra ze langer dan een (halve) dag niet hebben gegeten.

 

Wat is dwangvoeding?

Wanneer uw dier niet eet, zal de dierenarts uw naast medicatie ook dwangvoeding meegeven. Dit is een vezelrijk poeder wat met water aangelengd kan worden tot een vloeibaar papje, wat direct in de bek gegeven kan worden zodat er toch energie en vezels in het maag-darmkanaal terecht komen. Hierdoor kan uw dier weer aansterken, terwijl er wordt gezocht naar het probleem en de behandeling.

 

Hoe geven we dwangvoeding in?

Omdat de meeste knaagdieren en konijnen vasthouden best vervelend vinden is het belangrijk hier de rust en ruimte voor te nemen. Ze het dier op schoot of op een lege tafel waar je goed bij kan. Door ze in een handdoek te wikkelen, kunnen ze minder gemakkelijk spartelen of wegspringen en zijn ze vaak wat rustiger.

Knaagdieren en konijnen hebben naast de snijtanden, vóór de kiezen een ruimte waar geen tanden staan (diastema). Via deze ruimte aan de zijkant van de bek kan gemakkelijk een spuitje in de bek worden gebracht waarmee we de dieren kunnen voeren.

Geef de dwangvoeding langzaam en ver genoeg op de tong, zodat het dier zelf rustig kan slikken. Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag (liefst zo vaak mogelijk).

Omdat ze zelf niet eten is het ook heel belangrijk dat u uw dier dagelijks weegt om zo te kunnen zien of hij voldoende binnenkrijgt en niet afvalt. Stimuleer uw dier ook om zelf weer te gaan eten, door dingen aan te bieden die hij lekker vindt. Bijvoorbeeld fruit en groenvoer. Houdt er rekening mee dat zieke cavia’s een verhoogde behoefte aan vitamine C hebben, dit kan gegeven mag worden als 1/2-1 tablet van 50 mg per dag.

Mocht het niet lukken om uw dier via een spuitje dwangvoeding te geven dan kunt u contact opnemen met de kliniek. De medewerkers zullen u helpen om het te oefenen, en als het nodig is kan het dier ook opgenomen worden voor verdere verzorging.