Definitie

Het corrigeren van standsafwijkingen van het gebit
noemen we “Orthodontie”.

Uitgangspunt bij onze gezelschapsdieren is hierbij, dat orthodontie niet gedaan wordt vanuit cosmetische overwegingen, maar omdat de hond of kat daadwerkelijk last heeft van de standsafwijking.

Voor het uitvoeren van orthodontische ingrepen zijn veelal één of meerdere narcoses nodig

Het is ethisch niet verdedigbaar om een dier narcoses  te laten ondergaan voor cosmetische ingrepen.

Wanneer dan wel?

Betekent dit dat in onze klinieken geen orthodontische ingrepen plaatsvinden?

Nee, wij voeren wel degelijk orthodontische ingrepen uit, maar alleen op medische indicatie.

Wat is een medische indicatie?

  • Soms zijn standsveranderingen pijnlijk voor een dier. We kunnen hierbij denken aan de situatie waarbij de onderhoektanden in het verhemelte prikken.
  • We kunnen ook denken aan de situatie waarbij gebitselementen op een onnatuurlijke wijze tegen elkaar aankomen bij het sluiten van de bek (=malocclusie). Dit zal leiden tot overmatige slijtage en op den duur tot gevoeligheid van de zenuw in de tand.
  • Als elementen op een onnatuurlijke wijze dicht tegen elkaar aanstaan (“crowding”) zijn de elementen extra vatbaar voor parodontitis.

Het is overigens niet zo dat orthodontisch ingrijpen hier de enige oplossing is. Er zal zeker gepraat moeten worden over alternatieven. Zo kan extractie bij een huishond een veel goedkopere en even effectieve behandeling zijn!

Wat zijn de mogelijkheden?

De mogelijkheden zijn zeer divers. Er kunnen plaatjes gemaakt worden die semipermanent bevestigd worden aan gebitselementen en waarbij een glijgootje de tand naar de juiste plaats geleidt. Er kan gewerkt worden met elastiekjes; met drukknopjes en elastische bandjes en met extensieschroefjes.

Ieder geval is echter anders en zal apart bekeken moeten worden.