Polycystic Kidney Disease of PKD is een aandoening waarbij cystes in de nieren ontstaanDoor deze cystes vermindert de nierfunctie. Uiteindelijk zal chronische nierziekte met bijbehorende verschijnselen ontstaan.   

 

Wat is PKD precies? 
PKD is een erfelijke aandoening die vooral voorkomt bij katten. Met name bij de Pers en hieruit voortgekomen rassen wordt deze ziekte gezienDe cystes zijn aangeboren en worden gedurende het leven groter. Naast de nieren kunnen er ook cystes in de lever en soms de alvleesklier ontstaan. Bij honden komt een vergelijkbare ziekte voor bij Bull TerriërsCairn Terriërs en West Highland White Terriërs 

Hoe stellen we de diagnose PKD? 
De diagnose PKD kan worden gesteld met behulp van echografie. Bij volwassen dieren die verschijnselen vertonen door PKD zijn de cystes meestal goed zichtbaar. Voor katten bestaat er een genetische test om te onderzoeken of de kat de afwijking heeft. Deze test kan gedaan worden via bloed of een swab van wangslijmvlies. 

Wat is de prognose voor PKD? 
Helaas is er geen behandeling voor PKD mogelijk. Uiteindelijk ontwikkelen dieren met PKD chronische nierziekte. Hoe snel PKD uitmondt in nierziekte is van tevoren niet te zeggen. Sommige dieren met PKD krijgen al heel jong verschijnselen en anderen pas laat in het leven. Als chronische nierziekte ontstaat kunnen we ondersteunend behandelen. Met speciale dieetvoeding kunnen proberen we de nieren te ontzien en afhankelijk van de situatie wordt medicatie ingezet. In ernstigere gevallen kan het nodig zijn de kat op te nemen om infuus te geven 

Is PKD te voorkomen? 
PKD is een erfelijke aandoening, daarom moet een dier met PKD niet gebruikt worden in de fokkerij. Bij katten kan de genetische test ingezet worden om fokkatten vooraf te screenen op deze aandoeningOok het echografisch onderzoek kan hiervoor gebruikt worden. Bij jonge katten is het wel belangrijk dat een ervaren echoscopist het onderzoek uitvoert omdat de cystes in het beginstadium nog moeilijk te vinden zijn.