Een kat is een uiterst zindelijk dier! Echter als uw kat niet meer op de bak plast dan kan dat erg vervelend zijn. Behalve de vlekken en de nare geur, kan het een gewoonte worden die niet meer over gaat.  Als uw kat in huis begint te plassen dan is dit altijd reden om direct advies te vragen aan de dierenarts omdat er  een onderliggende lichamelijke oorzaak aan ten grondslag kan liggen. Vaak blijkt echter een gedragsprobleem de hoofdoorzaak te zijn.  In beide gevallen  kan de dierenarts u helpen met adviezen en medicatie om het probleem zo goed mogelijk te verhelpen.

Er zijn vele verschillende redenen waarom katten in huis plassen. De eerste stap is hierbij het onderscheiden van:
        

  Sproeien   
Onzindelijkheid
Staande houding bij plassen       Ja Nee
Zittende houding bij plassen  Nee    Ja
Mauwen bij plassen Nee  Soms
Kleine plasjes   Ja Soms
Vaak dezelfde plekken Ja Soms

                                 

Onzindelijkheid:

Onzindelijkheid omvat ontlasten en urineren buiten de kattenbak. Als urineren buiten de kattenbak plotseling ontstaat, is het belangrijk eerst lichamelijke oorzaken, zoals een blaasontsteking, uit te sluiten. Wat vaak een grote rol speelt bij onzindelijkheid is de kattenbak.

Het aantal kattenbakken, de plek waar deze staat (naast voedsel), een bevuilde kattenbak, maar ook een afgesloten kattenbak kan voor sommige katten een reden zijn om hun behoefte elders te doen. Een afgesloten kattenbak is voor sommige katten vanwege de lucht die erin blijft hangen dan ook niet aantrekkelijk. Het is belangrijk om deze problemen direct aan te pakken en niet af te wachten als u succes wilt hebben met de behandeling.


Sproeien:

Sproeien is volkomen natuurlijk gedrag van zowel katers als poezen, wat wordt gedaan in het kader van communicatie via geuren. Sproeien treedt meestal op wanneer er een competitieve sfeer is tussen katten uit hetzelfde huishouden of met katten daarbuiten. Een kat of een poes die sproeit zal steeds zijn eigen geur opnieuw willen afzetten. Wanneer u de plekken schoonmaakt met sterk ruikende schoonmaakmiddelen zal de kat de aandrang hebben om opnieuw zijn eigen geur hier af te zetten. Voor een oplossing bij het sproeien dient allereerst te worden achterhaald waar de onzekerheid van de kat vandaan komt.

Men kan proberen de competitie in huis te verminderen. Ook het gebruik van natuurlijke of kunstmatige feromonen kan een oplossing bieden bij sproeien. Door deze geuren toe te passen zal de kat zich zekerder voelen in zijn territorium.

Kunstmatige feromonen zijn verkrijgbaar als bijvoorbeeld Feliway ®. De natuurlijke feromonen van de kat kunt u ook eenvoudig verzamelen door een wattenbolletje langs de geurklier op de wang van een kat te strijken en die op de plek waar gesproeid wordt te bevestigen. Daarnaast is het raadzaam zo snel mogelijk een kattengedragstherapeute in te schakelen.


Probleem aanpakken:

Steeds meer katten worden binnen gehouden en dit kan soms leiden tot het ontstaan van probleemgedrag. U kunt contact met de dierenkliniek opnemen met vragen over onzindelijkheid of sproeien bij katten. Bij het oplossen van onzindelijkheids-problemen bij katten is het belangrijk om lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Voor een volledig beeld is het ook van belang inzicht te verkrijgen in het gedrag van de kat.

Daarom wordt u verzocht urine van de kat in te leveren en eventueel een vragenlijst in te vullen over het gedrag van de kat. Aan de hand van deze gegevens wordt een behandelplan opgesteld. Wij kunnen u altijd helpen bij het verzamelen van urine door bijvoorbeeld de kat op te nemen.

In sommige gevallen is aanvullend onderzoek van de kat noodzakelijk. Hierbij kan worden gedacht aan een echo van de blaas of een endoscopie van de blaas.

Indien er geen sprake is van een lichamelijke oorzaak of ziekte kan met behulp van kattengedragstherapie en gerichte medicatie een oplossing gezocht worden om het in huis plassen zo spoedig mogelijk te verhelpen.

Wacht niet af met een kat die in huis plast !

Binnen Vets & Pets zijn er paraveterinairen die een extra opleiding over probleemgedrag bij katten hebben gevolgd en u van advies kunnen dienen over eventueel probleemgedrag van uw kat(ten) of hoe dit te voorkomen.